Museon toiminnallinen osa on radioamatööriasema OH5K.
Asema toimii näytös- ja opetusluontoisesti.
Museossa on esillä kokoelma käytössä olleita radioamatööriasemia, rigejä.

Perinneradiotapahtumassa 4.6.2010 (PRT10)
johtoasemana toimi museon radioamatööriasema kutsulla OH5K/S.Kommentteja PRT10:stä


OH3KRB/S


Osallistuin Sipillä/vr17 N:o 1156 cw osuuteen taajuudella 3520 khz klo 10-11 sa. Ensimmäisen tunnin 09-10 sa plokkailin /s asemia Icomilla pienellä teholla. Keli oli hieman kehno ja sainkin vain 8 asemaa työskenneltyä eri tolpilta. Omalla tolppa taajuudellani sain Sipillä 6 yhteyttä kohtalaisin raportein. Kuulokelinjassa oli ajoittain apuna Datong audiosuodin, kun naapuri tolppien liikenne hieman kuului läpi Sipin vastaanottimesta. Jostain syystä oma kidetaajuuteni rupesi lähettäessä vaihtelemaan ja joiltakin vasta asemilta tuli  qrh huomautuksia. Kun taajuuden vaihtelu oli mielestäni vain kohtuullista, en ryhtynyt etsimään vikaa kesken periodin. Vika lienee kiteiden vaihto kytkimessä oleva huono kontakti.

AM osuudella pidin 9 yhteyttä eri /s asemiin Icom 735:llä. Olipa joukossa täydellinen yhteys Viliin oh3vv/s asemaan Hattulaan, jossa hänellä oli asemana vajaan watin tehoinen VRFK.
Mukava tapahtuma jälleen tks.

73 de oh3krb HeikkiOH2MO/S


Kesäkuun neljännen päivän aamu valkeni kirkkaana, auringon valaistessa Tuusulan vehmaita maisemia, ilmassa oli jotain juhlamieltä, olihan alkamassa PRT-10 merkkitapahtuma... 
Laitteet vaan päälle ja koe-viritykset, kelin tarkkailu yms. Antenni viikset heitin lähipuihin jo aikaisemmin, siitä vaan yleiskutsua ja heti sain vastauksen, Andreas OH2FA/s antoi raportiksi 549c kiitos! Siitä se lähti mukavasti käyntiin. Mielestäni-A/B osiointi onnistui kiitettävästi, liikennöinti sujui joustavasti eikä puuroutumista pahemmin päässyt syntymään. Raportointi oli tasaista jopa"c"laadun suhteen kuitattiin. 
Kelin suhteen QSB toisen jakson aikana pilasi pari qusoa, siitäkin huolimatta kertyi yhteyksiä 15, niistä olen täysin tyytyväinen, niin että kiitos vaan vasta asemille samoin Johtoaemalle sekä taustavoimille. 
TNX! ja 73`s
Alpo OH2MO/s
Tuusula


OH8EA

Hei! Kuuntelin aamulla näitä perinneradio asemia ja seuraavien kanssa pidin yhteyksiä:oh2mee/s,(538) oi4pm (556), oh6mh/s (557) ,oh6qr/s (599+5) oh6fa/s( 557) oh6fa/s (559).
Minun rigi Yeasu ft-848 ant. g5rv/ 10 m up.Oli kiva kuunella ja pitää yhteyksiä perinneradioitten kanssa koska itselläni oli aikoinaan  1944 helmikuulla tuo (oliko se Asan  tekemä) VRFk malli ja se tuli aika tutuksi kun sitä kanniskelin ja pidin yhteyksiä (olin tykistön radistina) niihin aikoihin hi. Herää vanhat muistot mieleen tällaisissa tilaisuuksissa.

Eikka  oh8ea tks ja 73


OH2ZY/S


Idea A- ja B-asemasta on kerta kaikkiaan mainio. Kannatetaan. Minulle kävi taas häiriön suhteen samoin kuin Itsenäisyyspäivänä. Kun kaikki oli timmissä, niin eiköhän tuo lokaali häiriö taas iskenyt päälle. Ainut asema joka puski läpi oli Jaska OH1TX heti jakson alussa. Ja sitten laitettiinkin asema pimeäksi ja lähdettiin ulkohommiin ja kaffeelle. Kun päiväkahvit oli juotu, häiriö lähti lounaalle ja silloin se taivas aukeni. Parikymmentä hyvänlaatuista QSO:a saatiin plakkariin tolppataajuudella. Pile-up –oli niin kova, etten ehtinyt selata muita PRT –asemia lainkaan. Ajatus oli, että loppuaikaa käytän vasta-asemana, mutta 12:50 päättyi häirintälähteen lounastauko ja ei muuta kuin asema möttöksiin ja kotia kohti. Kun häiriö on lähes jaksollista 10 s päällä 10 s pois on workkiminen lähes mahdotonta, koska signaalia tulee mittarin täydeltä. Mikä tuo häiriön lähde sitten on? Se nyt pitää lähemmin ja tarkemmin selvittää. Näyttääpi olevan päällä vain arkisin, koska sunnuntaiyhteyksiä se ei ole vielä tuhonnut. 
-73 pekka
Oheisena kuva Lopen Sajaniemen asemasta
 
OH2NAS/SRaportti 4.6.2010 Perinneradiotapahtumasta

Yleisjärjestely ja asemat. Alkuperäinen tarkoitus oli toimia kahdessa QTH:ssa, Talvialla ja Ojamolla. OH2PO:lle tuli viime hetkillä este, joten kaikki asemat olivat Ojamolla. Keskustelin asiasta Jukan, OH2MEE kanssa ja lopputulos oli, että OH2NAS/S voi käyttää myös OH2PO/S:lle varattuja taajuuksia.
Laitteet olivat seuraavat:
 - 1,8 MHz CW VREH, antenni 150 m LK99
 - 3,5 MHz CW VREH ja Kyynel M5/M7, antenni 3,5 MHz
   dipoli
 - 3,5 MHz AM VREH
 - 7 MHz CW, BC-458 (tx), BC-348 (rx), antennina
   vertikaali + antenninvirityslaite
 - taajuusstandardina BC-221 (Varalla), YAESU System
   600 pääasema

Yhteydet. 1,8 MHz ei yhteyksiä, alue tuntui kuolleelta.
3,5 MHz CW 6 yhteyttä, AM 9 yhteyttä.Pisin yhteys OH1BGG/S Hossassa, VREH:lla. 7 MHz ei yhteyksiä.

Havainnot etenemisolosuhteista 3,5 MHz:lla. CW - osuuden alussa etenemisolosuhteet tuntuivat hyviltä. Suunnilleen klo 10 SA ilmaantui syvä QSB, joka katkaisi useita alkaneita yhteyksiä. Taajuudella 3533,00 oli keskivoimakas häiriölähete.

Havainnot liikenteestä. Jako A/B tuntui oikeaan osuneelta. Odotusten mukaisesti se antoi ryhtiä toimintaan. Tosin se antoi hieman sidonnaisuuden tuntua liikenteeseen, mutta käsitykseni mukaan toimenpide oli oikeansuuntainen. Kaikki OH - asemat tuntuivat olevan periaatteesta tietoisia. Joissakin yksittäistapauksissa tuntui käyvän niin, että kolmas asema alkoi "tolpan isännän" ja vasta - aseman QSO:n jälkeen liikennöidä vasta - aseman kanssa. Eipä tuosta paljon harmia tuntunut kuitenkaan koituvan. Muutama "tolppataajuus" tuntui olevan tyhjillään.

Ehdotuksia kehittämiseen. Käsitykseni mukaan on "tolpalle" tultaessa syytä aloittaa lyhenteellä QRL?, pari kertaa. QSYta varten voisi liikennetaulukossa olla taajuuksia "tolppien välissä".

Terveisin ja kiitoksin järjestäjille sekä osanottajille OH2NAS

Liitekuvassa n:o 1 on Ojamon aseman kalusto, vasemmalta vara - rx BC-454,sitten edellisen tapahtuman "Talvisota" - tx virtalähteineen ja YAESU System 600. Ikkunalla on 7 MHz antennin virityslaite, alempana 7 MHz lähetin BC-458. Äärimmäisenä oikealla on VREH.
Toisessa kuvassa ovat vastaisuuden perinneradiotapahtumiin tarkoitetut projektit eli Helvar "Kippariradio" AHE5001 ja jo kuntoon saatu Sipi.


OH1FJ/S


PE 4.6.2010 PERINNERADIO TAPAHTUMA  TURUSSA: Päivä alkoim mukavasti. Radiokeli oli hyvä, kuuntelin taajuutta jonka sain 3.580 khz
Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua, tämä on meidän päivä. Olemme odottaneet tätä päivää viime vuoden joulukuun neljännestä päivästä alkaen. Tiesin sen, että meillä on vain yksi tunti aikaa pitää yhteyksiä. En malttanut odottaa vaan aloitin aikaisemmin ja lopetin  kymmenen minuuttia aikaisemmin.
Painoin avainta sain vastauksen OH1CM vastasi Turun Kakskerrasta. Seuraava tuli OH5FRJ Kotkasta. OH6FAS/S Pietarsaaresta. OI4PM Mikkelistä. OH2AAF/S Helsingistä. OH6MH/S Pietarsaaresta. OH7QR/S Tuusniemestä. OI5AZ/P Korialta. OH6QR/S Ähtäristä. OH3NVK Janakkalasta. OH2ZL/QRP Vantaalta. OH6K/S Tikkakoskelta. Yhteyksiä tuli 12 yhteyttä.  Lopun päivää kuuntelin sähkötysaluetta ja huomasin sen, että oli mukava selata taajuutta, kun tiesin sen,että kaikki asemat ovat cw alueella. Tämä oli hienosti järjestety, taajuudella oli kirjaimet A ja B. Nyt ei tarvinnut asemia laitta niin lähelle toisiaan. Minun mielestä seuraavalla kerralla, ehkä voisi kokeilla samalla tavalla kuin nyt. Jos asemia tulee lisää ja varmaankin tulee.
Voisi laitta kirjaimia lisää A, B, C, D ja niin edelleen. Kaikkien asiasta kinnostuneiden pitää päästä mukaan tähän perinneradio tapahtumaan, eikä ketään pidä jättää tapahtuman ulkopuolelle vaikka olisi millainen perinneradio Kun meitä on paljon innostuneita asemia, löytyy asemia jotka blokkaavat toisia asemia, kun odottavat vuoroansa. Näin me voimme jatkaa ja on vastaasemia tarpeeksi.
Nämä kesäkuun ja joulukuun tapahtumat voisi pitää lauantaina, sen takia että kaikki pääsevät mukaan. Suuret kiitokset Johtoaseman toimihekilöille jotka olivat tämän tapahtuman järjestelyissä. Tähän kiitokseen yhtyvät mahdollisesti kaikki tapahtmassa olleet asemat. Muistamme  vielä sen että,
PERINTÖKOHTEENA ON  SOTILASRADIOT  JA SÄHKÖTYS. TAPAAMME TAAS PERINNERADIO TAPAHTUMASSA JOUKUUSSA 2010


OH2MEE/S


Osallistuimme PRT10:een kerhon kesäleiriltä Sipoon Spjutsundista. Käytössämme oli radioasema, joka vastasi konstruktioltaan radioamatöörien apuradioverkossa syksyllä.1939 käyttämiä laitteita. Tx xtal 50Wout ja Rx National NC-100X.  Heikohkosta radiokelistä huolimatta yhteyksiä syntyi tolppatunnin (a-jakson) aikana sähkötyksellä 13 kpl  perinneasemiin eri puolille Suomea. B-jakson (vasta-asema osuuden) työskentelimme uudemmilla laitteilla, samoin AM-puheosan, johonka meillä ei ollut PR-kelpoista kalustoa.
Parhaat kiitokset tapahtuman järjestämisestä OH5K:lle !
Jukka/OH2MEE