Perinneradiotapahtuma 6.12.2007 - Suomi 90 v
Johtoasema OH6K/S

Johtoaseman VR-7 AKI/VRLK, opr. Jyrki/-6VV.....VFO, pääteaste, välivahvistin, puhelulaite..............Verkko-ja modulaattori yksikkö..............

Perinneradiotapahtuma 6.12.2007 käytännön osalta on ohi ja nyt on yhteenvedon aika. Tässä hieman aluksi, lisää tulee sitten maanantain kerhoillan jälkeen kun kaikki osalliset ehtivät kokemuksensa ja tuntemuksensa kertoa.Keski-Suomen radioamatööreillä, OH6AD oli johtoasema ja oma QTH Tikkakosken kilpailuasemalla. Kalustona oli tx VR7/AKI ja rx VRLK. Operaattoreina olivat Matti OH6VB, Jyrki OH6VV ja Juha OH6MTG, JussiOH6JTV kiipesi mastoon säätämään antennin lähtökulmaa ja Pekka OH6PTO,Mauri OH6MTB, Tapio OH6MSZ ja Lasse OH6GGB olivat mukana muuten vain.En tiedä miten muiden mielestä johtoasema toimi mutta meille kokemus oli miellyttävä kokonaisuus. Toimintaa ja yhteyksiä oli koko ajan ja henki perinteen mukainen. Asemalta pidettiin 64 yhteyttä, 25 cw:llä, 3perinneasemaa, 39 am:lla 6 perinneasemaa. Enemmänkin olisi yhteyksiä tullut mutta toiminta oli leppoisan perinteistä eikä kilpailuhenkistä.Lisäksi ”ystävä” käynnisti useampaan kertaan historiaperinteen mukaisesti taajuudellamme ”sirkkelin” ja meidän täytyi lainata muita taajuuksia. Yhteyksiä oli kaikkiin OH-piireihin ja 5 SM sekä 1 RU.Onnistunut perinnetapahtuma, palaamme asiaan…

Ohessa yksi kuva johtoasemalta OH6K/S.  Jyrki Savonen, OH6VV on vaihtanut sähkötyksestä puheelle ja virittelee "Veeraa".

73 Lasse


OH1AD/S

Salon Radiokerhon perinteinen joululeiri Kemiön Leirisalossa järjestettiin viisipäiväisenä jotta saatiin leiriohjelmaan mahtumaan myös perinneradiotapahtumaan osallistuminen. Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja nähtävästi jäin koukkuun. Sain Ramin OH1AYG kaverikseni ja tekniseksi neuvojaksi. Oma etukäteisvalmisteluni jäi auttamattoman pieneksi muiden aktiviteettien vuoksi. Pääsimme Ramin kanssa Leirisaloon myöhään keskiviikkoiltana, joten antenneja ei enää pimeässä asennettu vaan keskityimme saunomiseen, uimiseen Kuupylyjärvessä ja grillaamiseen ynnä muuhun rentouttavaan toimintaan. Valvominen siirsi seuraavan aamun heräämistä aamupäiväksi. Vettä satoi melkein vaakatasossa, mutta antennit saatiin ylös lähes ajoissa. Tiimiin kuuluivat myös Esko, OH1CD, Petteri OH1KFL sekä kooliton, mutta muuten mukava, Tossis.

Ramin Kyynel ei sitten siinä hässäkässä suostunut workkimaan. Ilkan OH1AYJ Kyyneleen olin ottanut mukaani rekvisiitaksi ja Ramin Kyyneltä "moikkaamaan": Se siis ei ollut toimintakunnossa, mm. patteri puuttui. Tässä vaiheessa kaikki toivo asetettiin OH1AD:n VRFKC:hen, jota Jouko OH1PV on ansiokkaasti korjaillut. Kello oli jo melkein puoli yksi ja OF1AD/S hiljaa. Meikäläinen siinä sitten joutui kylmiltään pumpun varteen. Eihän se kerhon pumppu käteen sopinut ollenkaan, varsinkin kun viineksi olen pumpulla QSOja tahkonnut abt 20 v. sitten. Ramin pumppu oli hiukan parempi. Alku vaikutti aivan kamalalta kun koko bandi kuului yhtä aikaa! En ole nimittäin aiemmin kuunnellut VRFKC:llä liikennettä! Syntyihän se eka yhteys, mutta CW:ni oli häpeällistä. Sodassa radistina toiminut isäni varmasti kääntyili haudassa! Kun olin huonosti lukenut etukäteisinfot, niin "kautta ässäkin" jäi pois aluksi. Ja että olinkin ilmoittanut kutsuksi OF enkä OH! F on mielestäni paljon vaikeampi antaa kuin H. Vaikka nolottikin ne ekat QSOt, niin jatkoin vaan sitkeästi. Pojat taustalla olivat hengessä mukana ja syöttivät takassa grillattua ryynäriä, sitten kun tarvitsin hiukopalaa.. Parin tunnin kulutta QSOja oli kasassa 15 ja CW alkoi tuntua tutulta. Myöhemmin huomasin, että edellisestä CW-kusostani on aikaa lähes 15 vuotta! AM-yhteyttä en saanut aikaiseksi yhtäkään, mutta se ei harmittanut. OH1PV kertoi myöhemmin ettei sillä kerhon laitteella tahdo AM-yhteydet onnistua.

Oli todella hauska kokemus ja haluan osallistua toisenkin kerran - varsinkin jos on mukava porukka mukana!

73/88 Memma OH1EG


OH1TX/S
Workin AM:llä 65 qsoa joissa 4 ES - asemaa ja kelit olivat aika hyvät - pisin yhteys oli Rovaniemelle. Paras AM perinneradiosignaali oli OH6K/S ja toisena OH6RJ /S. Jeeppiradio BC654A kieltäytyi toimimasta juuri ennen klo 1400 ja panin Bertan VREHB hommiin ja se kesti kisan loppuun asti. Kuuntelussa oli apuna Collins Military radio R-388/URR (vm.1954 ) kun häiriöt alkoivat olla ylivoimaisia.
Kuva2: BC 654A ( joka hajosi ennen kisaa) ja Bertta jolla kusot pidettiin.

Tervetuloa viikonloppuisin lauantaina ja sunnuntaina AM - rinkulaan 3720 ! Kiitokset hienon tapahtuman järjestäjille ! 73 Jaska oh1tx


OH1NR/S
Kiitos kaikille, kiva oli.Tuli VRFK / cw:llä 31 qsoa..Eesti(5kpl) ja Ruotsi(1kpl) edustettuna myös. Am ei toiminut VRFK:ssa mutta onneksi cw:llä oli porukkaa..Ensivuonna uudestaan..

Terveisin: 73 OH1NR/S


OH1PV/S
CW-kusoja pidin 13, joista kaksi oli virolaisia hameja. AM:llä kusoja tuli 6 kpl. Pisin kuso oli Pietarsaareen (CW: llä OH6RP). Kaikki kusot workin tolppataajuuksillani (CW: 3524 ja AM: 3734 kHz) CQ-kutsujen jälkeen. Kusomäärä olisi voinut olla selvästi suurempikin, mikäli CW-taitoni olisi ollut parempi, sillä varsinkin CW: llä CQ-kutsuihini vastasi tavallisesti 2-4 asemaa. Mielestäni CW-osuuden kesto voisi olla pitempi (3-4 h). AM:llä kusomäärää rajoittavana tekijänä sattui olemaan erittäin voimakas ajoittaineen CW QRM taajuudellani.

Käyttämäni rigi oli Bertta/VREHB, josta CW: llä lähti n. 18 W ja AM: llä n. 10 W tehoa. Antenni oli Windom (WRTC 2002) n. 10 m korkeudessa.

73 de Jouko/OH1PV


OH2NAS/S

1. Tekniikka. Lohjalla oli käytössä suunnitelmien mukaisesti neljä perinneasemaa, VREH, VRFK, VRFKA ja Kyynel. Lisävastaanotin oli BC - 348 ja taajuusmittarina BC - 221. Olihan siinä lisäksi moderniakin kalustoa lisävastaanottimina, mutta olisi koko homman voinut hyvin hoitaa sodanaikaisillakin laitteilla. VREH:ta ohjattiin 8 km päästä kolmikanavaisella äänitaajuuslaitteella puhelinyhteyttä käyttäen.
Ainoa puute oli, että VREH ei suostunut toimimaan AM:lla.
2. Etenemisolosuhteet. 1,8 MHz:lla olivat olosuhteet ensimmäisen tunnin aikana (08 - 09 SA) erinomaiset, yhteys mm. Ruotsiin ja useita suomalaisia. Sitten heti klo 09 jälkeen, auringon nousua myötäillen täysi tymä. 3,5 MHz:lla havainnot samat kuin Jukalla = hyvät. Illalla klo 17 jälkeen olin uudelleen 3,5 MHz:n CW:lla Kyyneleellä lähinnä yrittäen yhteyttä Askaisiin ja Ruotsiin. Skippi taisi olla liian pitkä, ei yhteyksiä,keski - Eurooppa kuului kyllä hyvin.
3. Yhteydet ja liikenne. VREH:lla 3,5 MHz CW 15 yhteyttä, VREH 1,8 MHz:lla puolenkymmentä. VRFK - kalustolla 3,5 MHz vajaa 10, Kyynelellä yksi. VREH:lla 1,8 MHz:lla oli yksi niistä (Ilmarin - 2FBX:n kanssa) crossband siten, että Ilmari vastasi 3,556 MHz:lla ja VREH lähetti 1,8 MHz:lla.
Tuo 1,8 MHz kutsujen yhteydessä käyttämäni QSX - lyhenne saattoi olla hieman outo joillekin vasta - asemille. (QSX = lähettävä asema ilmoittaa kuuntelevansa tiettyä  (lisä-) taajuutta.)
4. Jatkokehittelyt ja - ajatukset. Käsitykseni mukaan 1,8 MHz kannattaa ottaa kiinteästi mukaan jatkossa. Kesäaamuina yhteydet tosin rajoittuvat pinta - aaltoon. Silläkin on merkitystä etelä - Suomeen. Sensijaan joulukuun tapahtuman voisi 1,8 MHz:lla saada alkavaksi jo klo 0700 1,8 MHz:n osalta. Ja voisihan mielestäni edelleenkin harkita 5,5 MHz:lta anottaviksi muutama pistetaajuus käytettäviksi vain kaksi kertaa vuodessa muutaman tunnin ajan. Luulisi viranomaisenkin suhtautuvan asiaan myönteisesti.
Tekniikan osalta yritämme OH 2 PO:n kanssa saada VREH:n kauko - ohjauksen siirtokanavaksi joko 26, 29 tahi 400 MHz:n radiosiirron. Tutkitaan ensin, mitä pykälät ja viranomaiset sanovat.

Oheisena on muutama kuva, Jukan toivomuksen mukaisesti. Yhdessä niistä on näkyvissä VREH:n kauko - ohjauslaitteisto, kuvassa tyttärenpoika Samuel. Lisäksi on mukana paikallislehdelle tarjottava Press Release - ehdotus. Katsotaan, miten suhtautuvat.

Terveisin OH 2 NAS


OH2MO/S
Perinneradio tapahtuma 5 tuli ja meni,oli taas jälleen hienoa olla yhäti kasvavan PRT joukon mukana pitämässä eri-pituisia  yhteyksiä  harrastekaveriden eri-pituisia yhteyksiä harrastekaveriden kanssa.Yhteyksiä kuittasin harvakseltaan ( 16 ) joukossa kaksi ES-
asemaa...! kiva juttu tämäkin. Ja sitten laitteista:Pääasillisana-asemana oli tietysti kyynel M4/M7 josta käytössä vain M4 (lähetin) vastaanottimen selektiivisyys on nykyoloissa  täysin riittämätön,itse vastaanotin ( M7)on toimiva laite.Varalaitteena pidin LV661:n( Sipi ) olin aikaisemmin kideistänyt masinan ja kiitos-PRT:n kidepankille...!
                 
Kyynel toimi hienosti eikä vara-asemaa tarvinnut valjastaa käyttöön.Radio-kelit oli ajankhtaan-nähden kohtalaiset,mutta WX:ssä oli kyllä toivomisen varaa ja paljon! Niin ja Antennina käytössäni oli V-dipoli noin 5-6 metriä maassta. TX teho noin 0.5 W. Tästä on taas hyvä jatkaa tulevissa Perinneradiotapahtumissa,seuraava onkin PRT 6. Ja vielä lopuksi Kiitokseni tapahtuman järjestäjille sekä tukijoukoille...!
  
73! de Alpo OH2MO/S                                                                                             

OH2FBX/S
Tästä tämä alkoi ...
Huh olipa koitos mulle. Sain aikaiseksi 18 yhteyttä joten jäin kauaksi Heikin /3KRB:n töistä. Mulle riitti ihan hyvin. Jatkuvasti tuntui olevan 3..4 huutelijaa taajuudella. Kun lopetin klo 14.00 niin vielä sinne jäi väkeä.VanhaRouva pelasi hyvin, tehoa antenniin hän antoi n. 15 W. ant. dipoli ja Rx:ä käytin (hävyttömästi) Yaesu FT 897D:ä. Ei siinä sekamelskassa olisi VRLK:lla pärjännyt.AM jäi, kuten pelkäsin. Joku mulle vastasi mutta enhän saanut selvää. Niinpä täällä Bertan ääressä on tulevissa koitoksissa tarjolla AM-operaattorille töitä.

73 Ilmari / 2FBX


OH2MEE/S
WX oli Vantaalla oli  kurja. Vettä tuli vaakasuoraan voimakkaan tuulen mukana. Onneksi radiokelit olivat ainakin CW-session aikana melko mukavat. CW-yhteyksiä tuli tasaiseen tahtiin 25 kpl, kauimmainen Suomussalmelta. Pari ES-asemaakin tuli workittua.TX:nä oli Kyynel M10 kiteellä, output n. 0,5W,  antennina inv-dipoli, keskikohta n. 13 m:ssä. RX:nä jouduin käyttämään IC-751:tä.Yllättävän paljon vasta-asemia tuntui jälleen olevan mukana, hienoa!

Jukka


OH2AAV/S

Radiokelit olivat ok. Häirötkään eivät pahemmin haitanneet, koska qth Vantaan Koivumäessä sijaitsi sivussa pk-seudun pahimmasta qrm-mekkalasta. VRFK:n vastaanotin pelasi hienosti ja oli yllättävän herkkä. Tosin hankaluutena oli RX:n leveä vastaanottokaista, joka tuotti hiukan ongelmia, kun piti tarkkaan erottaa oikea lähetei 3-4 yhtäaikaa kuuluvasta signaalista! Antennina oli 80m vaaka-luuppi n. 10 m:n korkeudella maasta. Qsoja tuli CW:llä 34 kpl ja AM:llä ainoastaan 6 kpl. Puheyhteyksien määrä jäi vaatimattomaksi, koska huomasimme, että VRFK:n AM-mode ei toiminut kunnolla (heikko modulaatio) ja luovutimme muutaman qson jälkeen.

Kuva 1: Igor/OH2JXA vauhdissa CW:llä, Kuva 2: Toivo/OH2NIK ottaa vastaan sanomaa, Kuva 3: VRFK am-modella, luurissa Olavi/OH2KFB


OH3KRB/S
Täällä Kangasalla tapahtuma sujui mukavasti. Yhteyksiä tuli kaikkiaan 32 kpl. Mukana oli myös 4 kpl ES asemaa. Yksi pohjoisen asemakin tuli eli oh9tk Reima Hirvaksesta. Etukäteen oli huoli siitä, miten seinänaapuri of3hho/s häiriintyy lähetteestäni. Huoli oli turha koska hänkin pystyi työskentelemään ongelmitta.  Oma tolppataajuuteni oli  alas 3 khz:n ja ylös 5 khz:n etäällä naapurien  tolpista joten niiden liikenne jonkin verran häiritsi työskentelyä. Vastaanottimeni bc-728:n perässä käytin omatekoista audiosuodinta kuulokelinjassa , joka hieman helpotti vastaanottoa. Keli oli kohtalaisen hyvä jälleen. Lähettimenä oli Handy Talk/ bc-611c /Kaisa ja antennina dipoli. Myötäkuuntelussa käytin icom 735 vastaanotinta.

73 of3krb/s


OH3GQM/S
Minullakin oli hauskaa, olin mukana ensi kertaa sotaratsujen kanssa. VRFK oli aluksi kunnossa, mutta sen virtalähde (kotikutoinen!) sippasi viime sunnuntaina harjoitussession aikana ja radio meni kohinamoodille. En tiedä vielä mitä on tapahtunut. Mutta otin käyttöön VRLK:n ja se se onkin RADIO. AM tuli viisi kertaa paremmin kuin hienosta ja uudesta DSP-Icomista. Antennina oli inv-V dipoli, jonka syöttöpiste on noin 16-17 m korkeudella. Lähettimenä oli homemade Kyynel (se, jossa DLL:n puolikkaat on kytketty rinnan) kiteellä ohjattuna. Pari kertaa tarkistelin oikeaa taajuutta Icomilla. Ei taajuus juuri kuitenkaan ryöminyt. VRLK toimi myötäkuuntelussa kunhan antenni oli irti lähettimestä.
CW:llä sain aivan riittävästi qsoja itselleni, yhteensä seitsemän, joista vain yksi vanha tuttu. Pari AM.ää tuli lisää. Olin aamulla vielä niin flunssainen, että epäröin alanko ollenkaan, mutta niin vain jaksoin vairsinkin kun pidin pitkähkön tauon session keskivaiheilla. Niin pitkän lepotauon, että tolppani meni parempaan käyttöön. HI

Kiitokset kaikille joiden kanssa qso pidettiin. Lämmitti, että sain yhteyden Parikkalaan OH5GOE/S:n kanssa. Hänen kanssaan pidin ensimmäisen RA-qsoni talvella 2004!! Hänellä oli Immolan tuntematonj ihme, jonka kuva on ensi qsosta saamassani kortissa.

73 ja edelleenkin hauskaa, terv Pentti, oh3gqm


OH3IH/S
Olipa taas mukava tapahtuma Kusoja sain 24 kpl leppoiseen tahtiin workimalla. Pisin qso oli OH1BGG Suomussalmelta. CW osion loppuessa minua kutsui SM7DLK, mutta siitä ei qsoa tullut, kun en saanut raporttia luetuksi. Bertta toimi vuoden qrt:n jälkeen mainiosti.
 
73 Reino OH3IH


OH3NVK/S

Perinneradiotapahtuma alkoi minun kohdalla takkuillen. Aloitin hyvissä ajoin aamulla klo 10, jolloin menin vetämään antennin ylös. Vetonarut oli valmiina puissa ja se homma onnistui hyvin. Antenni oli V-Dipoli, joka on tehty alkuperäisen mallin mukaan ja mitoitettu toiminta-alueelle.
Seuraavaksi aloin kokeilla että laitteet toimii. Onneksi aloitin riittävän ajoissa. Laitteena oli Kyynel M10X varustettuna tolppataajuuden kiteellä. Myötäkuuntelulaitteena oli Juma TRX1, keinokuorma perässä. Kun painoin Kyyneleen avainta, ei lähtenyt pihaustakaan ulos. Tein kaikki temput mitä mieleen tuli sama tilanne. Kun en muuta keksinyt, vaihdoin putken DLL21 sekä laitoin uudet hehkuparistot. Jopa alkoi kuulua signaali, kello oli silloin 11.55. Sitten alkoi varsinainen vorkkiminen asemia tuli harvakaseltaan qsoja kaikkiaan 11kpl.Kaukaisin asema oli ES2JL, qth jäi minulle epäselväksi.
Minulla oli myöskin suuria vaikeuksia kuuntelussa, asemia oli ilmeisesti kutsumassa enemmän mutta kun en saanut selvää. Tuli taas kokemuksia, tapahtuma oli hieno ja  tuntui kiinnostavan monia hameja. Seuraavalla kerralla lisää ja paremmalla tuurilla.
 
Terveisin Arto OH3NVK/S


OH3HHO/S

Oli taas hauskaa oli mukana perinneradio tapahtumassa.Minulle tapahtuma oli kolmas kerta. Pienellä jännityksellä aloittelin yhteydenottoa sodanaikaisella laitteella. Arvelin kelien olevan erittäin huonot sillä ilma oli tosi surkea - paikoin vettä tuli koko taivaan täydeltä. Sovittuun aikaan klo 12.00 aloitin yleisen kutsun lähettämisen tolppa taajudellani 3600 KHz. Kymmenen minuuttia oli kulunut eikä mitään vastausta kunnes klo. 12.10 Ari OH2LIR vastasi kutsuuni. Raporttia sain häneltä 559 joten radiokeli ei ollut aivan toivoton. Kaukaisin qso tuli Kuopiosta Tuomakselta OF5JJL raportilla 569. Kaiken kaikkiaan sain yksitoista yhteyttä ja raportit vaihtelivat 549 ja 599 välillä.
Laitteena minulaa oli jo tutuksi tullut "Kaisa" BC 611 lähettimenä sekä vastaanottimena Icom 745 ja antennina oli windom.
Naapurillani Heikillä OF3KRB:llä oli myös samanlainen laite ja hän sai 32 yhteyttä emmekä kuitenkaan missään vaiheessä päässeet häiritsemää toisiamme vaikka antennien etäisyys oli vain vähän toistakymmentä metriä. Taajuutemme olivat riittävän kaukana toisistaan.

Kiitos kaikille vasta-asemille qsoista sekä etenkin johtoasemalle hyvin suoritetusta järjestelystä. Palataan perinneradio tapahtumaan jälleen kesäkuun neljäntenä päiviänä. 73 de Risto oh3hho


OH4N/S

Valmistelut Askaisissa aloitettiin keskiviikkona klo 10 ja klo 17 ylhäällä oli 2 dipoliantennia  cw- ja ssb-bandille. Itsenäisyyspäivänä aloitettiin OH4N:na SSB:llä klo 08 ja jatkettiin klo 12 asti. OH4N/S tuli CW:llä ääneen klo 12 VRFKC:llä, teho n. 1W. CW-jakson aikana saatiin 27 yhteyttä. Kaikki yhteydet oli Suomeen, pisin yhteys Suomussalmelle. Sen jälkeen jatketiin OH4N-kutsulla ja 100 watin ICOMilla. Tulokset: CW:llä  4 yhteyttä,  AM 3 yhteyttä, SSB:llä 152 yhteyttä.Yhteensä  186 yhteyttä. Operaattorit: Jouko OH1NN ja Leo OH1FJ.

Tälläkin kerralla tuli ääneen perinneasemia, jotka eivät olleet ilmoittautuneet etukäteen ja varanneet omaa tolppaa. Tämän vuoksi syntyi taistoja tolppien haltijoista. 3.552 kohdalla meitä oli kaksi asemaa yhtä aikaa samalla tolpalla. Hyvin se kävi workkiminen, taisi minun VRFKC/Raili pitää sellaista ääntä, että ei siihen muilla ollut asiaa. Raili kyllä piti huolen siitä että taajuus säilyi! 
Kuva 1: Jouko/-1NN, kunnanjoht. P.Määttänen, Leo/-1FJ. Kuva 2: "Raili" ja Leo vauhdissa CW:llä.

Terveisin Leo Pajuvirta OH1FJ       


OH5K/S
Terveisiä kaikille perinneradisteille Kouvolan Putkiradiomuseolta. Oli tosi mukava tapahtuma, olimme mukana CW-osuudessa ja QSOja saimme 32, lokissa mukana myös yksi eestiläinen ja yksi venäläinen asema.Lähettimenä Bertta, johon dipoliantenni ja vastaanottimena National 100 ja VRLK. Bertta workki hyvin ja hyviä raporttejakin tuli monilta vasta-asemilta. Kuunteluun käytimme enempi tuota "Natikkaa", ja täytyy sanoa, että se kuuntelu tuolla laitteella oli aika haastavaa. Suuret kiitokset  järjestelijöille ja kaikille mukanaolleille,---ens vuonna uudestaan!!----

73 ja hyvää Joulun aikaa! tv: museon operaattorit Markku OH8VQ ja Hessu OH5JTI


OH5GOE/S
Oli mukava hätäilemättä nyt kopitella qsoja  kaikkiaan 29.  "Omien" lisäksi tuli 3 ES  asemaa joukkoon mukaan. Olisko vaikuttanut se, että viikolla kävin heidän rinkulassa kertomassa tapahtumasta.  Keli oli hyvä, rannikoilta asti antoivat 59 ja plussat päälle. Tuntematon vanhus puski reilua 10 W dipoliantenniin. Toisen qoson jälkeen pimeni lähettimen virityksestä merkkilamppu samalla tietysti loppui lähetyskin.  Korjasin vian  hauinleuka jutulla ja uutta matoa koukkuun vaan.Väliin tuntui oma tolppani olleen tehokäytössä kun neljäasemaa teki selvää
keskenään siinä tunnuksistaan.  Herrasmiehenä tietenkin odottelin. Sitten joku kävi kertomassa kenen taajuudella asemat workki ja sain jatkaa melkopitkään ennenkuin moskovalainen valtasi taajuuteni. Viimeisellä kyummenminuttisella tuli vielä ES asema kuultaviin.  Kerrassaan leppoisa ja nautinnollinen tapahtuma.  Kesän tapahtumaan pitää viritellä vanhuksen oma vaastaanotin toimivaksi se helpottaa antennin vaihtajaa ja rannetta.Kuvat tulee myöhemmin.

73 pekka / 5goe/s


OH5LP/S
Navakat tuulenpuuskat pitivät antennin liikkeessä ja lähettimen soinnin vaihtelevana. Kyynel M4/7 QSOt jäivät kahteen: OI3V Kari/Lyly ja OH8MNM Rami/Ylivieska olivat tarkkoina. Jälkimmäinen näistä yhteyksistä oli kaipidempi. Kello 1320 jälkeen QSOja alkoi tulla - nyt Sipillä. Kutsujia oli paljon ja joukkoon mahtui 19 OH-aseman lisäksi yksi SM (Göran/SM5SIC) ja kaksi ES-asemaa (Vello/ ES1QD ja Arvo/ ES1CW). Pisin QSO taisi Sipillä olla Rovaniemelle Reiman OH9TK kanssa, melkein 500 km.

Sipin kidetaajuus oli 3514 kHz eli 1 kHz tolppataajuuden yläpuolella. Toivon, ettei se liikaa häirinnyt Heikkiä OH3KRB/S taajuudella 3516 kHz.Viimeinen tolppa-QSO oli kello 1448. Tämän jälkeen lokiin pääsivät vielä AM:llä (hr Kenwood/30 W) : Jaska OH1TX/S ja Jaakko OH8FCK/S sekä Ahti SM2JKI/S, kaikki Bertoilla VFB äänessä !Göran SM5SIC tiivisti päivän tunnelmat nasevasti toivottamalla "hyvää
itsen. päivää" !

73  Seppo OH5LP/S , Pieksämäki


OH6RJ/S
Perinneradiotapahtuma 6.12.2007 Uuraisilla. Osallistuin tapahtumaan VREH "Bertta" radiolla. Alku sujui oikein hyvin. Minulle varattu taajuus oli suhteellisen puhdas. Ensimmäinen tunti sujui leppoisasti. Vasta-asemia oli tasaisesti mitään ruuhkaa ei syntynyt. Kello 13.00 SA jälkeen muuttajakone alkoi oikutella ja lähettimen anodijännite vaihteli niin paljon, että lähetys oli lopetettava. Jatkoin työskentelyäni AKI/VRLK yhdistelmällä. Yhteyksiä syntyi CW:llä kaikkiaan 27 kpl. Joukoon mahtui kolme /S asemaakin. Opetuksena tapahtumasta on se, että Wanhat laitteet vaativat hyvää huolenpitoa. Lyhyet käyttöjaksot eivät tunnu tuovan kaikkia ongelmia esille. Kiitokseni kaikille mukana olleille hienosta tapahtumasta.

Kale / OH6RJ/S


OH6GSR/S
 Mukava tapahtuma taas. Sipi toimi moitteettomasti, ja 13 qsoa sain. Eli ihan mukavasti. (Ihan tuli mieleen rajavartioston aikaiset Sipi-
kilpailut). Kelit olivat hyvät. Yksi ES-asema, ja monta aivan uutta OH-asemaa. Yritin pari kertaa viereistä OH1PV/S, mutta oliko hänellä joku uusi rx, koska ei onnistunut? Qth oli tällä kertaa kotona (kerrostalossa keskellä kaupunkia), yleensä käyn Sipin kanssa n. 10 km et. Jyväskylästä, hiljaisen sivuitien varrella workkimassa. Hyvin workki se kummallisessa asennossa ollut Sipin oma dipoli.

73 de Mauri/OH6GSR/S


OH6VM/S
Tämä oli minun ensimmäinen perinneradio tapahtuma ja hauskaa oli.Yhteyksiä tuli komeasti 9 kpl. Istuin kiltisti omalla tolppataajuudella jonne sentään tuonkin verran ilmestyi vasta asemia. Ainoa perinneradioasema jonka workin oli Kale OH6RJ/S jonka kävin "bongaamassa" ohi oman tolppataajuuden.Kuuntelupuoli oli melko haastavaa sillä paikallinen QRM taso (purina) oli korkea. Kaikki qsot tuli workittua VRKC:llä ja moderni rigi oli ainoastaan avittamassa taajuuden valintaa/myötäkuuntelua. Ei sillä kuuntelua olisi pystynyt muutenkaan tekemään, kun ei antennina ollut kuin "kepin" pätkä. Selvittämättä on vielä, mistä moinen purina Nyrölässä tuli. Jos se on pysyvä, niin seuraavaan tapahtumaan täytyy harkita QTH:n vaihtoa ja antenni ym viritelmätkin pitää hioa paremmiksi. Tällä kertaa antenni oli melko ex temporee touhu. Antenni oli pitkälanka maatasoineen ja korkein kohta antennista taisi olla jopa 2 m maasta.

Jepulis että AM on sitten hieno mode. Yllätyin melkoisesti vanhojen "sotaratsujen" äänenlaadusta. Kyllä oli miellyttävää kuunnella pitkästä aikaa puhetta, jossa oli "dynamiikkaa" eikä mitään "aku ankkaa".Kuulin melkoisen monta AM asemaa, mutta yhtään QSO:a en saanut. Ilmeisesti tuon "sotaratsun" teho oli niin pieni, ettei kantanut edes naapuriin Tikkakoskelle vaikka muutamaan kertaan kutsuin OH6K/S asemaa, vaan eipä Jyrki noteerannut mitenkään kutsuihini.
Kuva1: Jalo Ojanperä näpsäisi tuon kuvan autenttisesta workkimistilanteesta. Kuva 2:Nyrölän Observatorio. Alue on nykyisin muutoin kuvan mukainen, mutta radioteleskooppi on siirretty Nyrölästä Hankasalmelle.

73 de Harri/-6vm


OH8FCK/S
Hei vaan perinneradistit. Olipa hieno perinneradiokokemus.Olin ensimmäistä kertaa mukana täältä Iin kunnasta eli pohjoisimpana perinne- asemana. Sain 21 qsoa VREHB:llä Jällivaarasta, Porvooseen asti. Kylläpä muuttajakone sai siinä kehrätä anodijännitettä. Kiitoksia teille kaikille, tämä oli hieno tapahtuma :-) Kesäkuussa 2008 olen sitten äänessä Raatteen tieltä, ainakin tällä vanharouva bertalla.

Huusin yhden kutsun tässä OH8FCK/S ja heti OH8GJF:n vastaus 30km päästä, No minä siinä mietin, että sainpahan ainakin yhden qson. 6.12.2007 päivä oli pulkassa…. no mutta sitten se alkoi oikea varsinainen härdelli. Olin aivan klapil päähän lyöty kun tämä minun vanhanrouvan signaali kuultiin Helsingissä Jällivaarassa jne. Tehoa ei mennyt anteeniin kuin 10-15W, varmaan siksi kun oli niin sateinen keli.
Välillä sain hyödyllisen raportin, että olin noin 1kHz alhaalla tolppataajuudelta. Korjasin asian Muuten tilaa löytyi tolpalla hienosti. Keli oli hieman QSB mutta ja muut operaatorit kyllä huomauttivat kenen tolpalla tässä ollemme kun meinasin jäädä hieman jalkoihin
Kiitoksia pojat kyllä perinne radioharrastus on herrasmiesten laji, näin se vaan on.

Terveisin OH8FCK/S


Kuvia ja kommentteja PRT5 vasta-asemilta:


OH1UH/S
Ohessa kuva PRT 5 06.12.2007 Ikaalinen, Pohjois-Satakunnassa oleva Suomen Partiolaisten asema OF2S joka oli ts. tarkkailu asemana, operaattorina Kari OH1UH sekä " korsu " kissa Mikki. Radiokelit olivat hyvät sekä cw että, am osiossa, am olsiossa yllätti runsas asemien osaanotto,yhteyksiä saatiin 5 Qso cw sekä 31 Qso am´llä fb. Kalustoa oli VRFK vm.-42, Hallicraf. HT-40 vm.-50 sekä HF-kalustoa. Antenneina Dipoli/ Looppi.Kiitos PRT 5 järjestäjille ja kaikille vasta asemille,jatketaan hienoa perinnettä.
Ääninäytteet: CW
OF1AD/S, Kyynel M4/M7
OH3NVK/S, Kyynel M10X
OH2FBX/S, VREH Bertta
Ääninäytteet: AM
OH1NR/S, VRFKC
OH1TX/S, VREH Bertta
73 ja Hyvää jatkoa ja Joulun odotusta de OH1UH Kari


Yhteenveto perinneradiotapahtuman (PRT5) kokemuksista
QSO:ja pidettiin yhteensä kaikkiaan yli 700 kpl cw:llä ja am:llä 80 m:llä. 16 SM, 1 RU ja 12 ES asemaa varsinaisena perinneradioaikana. Lisäksi 1820 khz:llä 5. Pisin matka cw:llä ja pienellä teholla (0,5W) lienee n.700 km ja am:llä 830 km (Taivassalo-Rovaniemi). Kaikilta ei ole tullut vielä ilmoitusta, muutama puuttuu. Muutamilla asemilla laitteet eivät kestäneet kovaa kuormitusta, sillä monikin laite on ollut vuosikausia käyttämättä. Kondensaattorit kuivuvat ja tekevät tepposet. Muuten kokonaisuutena tapahtuma onnistui hienosti. Ehkä aika olisi saanut olla pidempi. Meitä ainakin kutsuttiin kovasti kun aika rupesi päättymään.Kesällä ei ainakaan kilpailu ole haittana tapahtumalle.Kuulemisiin samoissa merkeissä kesällä (rigit kuntoon ja testiin ajoissa)

MERRY CHRISTMAS
Johtoasema psta oh6vb