Perinneradiotapahtuma 4.6.2008
Johtoasema OH3ABN/S


Kangasalan Radiokerho, OH3ABN sai kunnian toimia kuudennen perinneradiotapahtuman vetäjänä ja pääasemana. Pentti, OH3GQM otti keväällä vastaan ilmoittaumisia ja jakoi yli 30 perinneasemalle oman lähetystaajuuden. Pääasemalla yhteyksiä pitivät Seppo OH3LS ja Oiva OH3MY. Radiona oli Bertta  ja antennina trappidipoli. Yhteyksiä tulimukavasti, CW:llä 12  kappaletta ja AM:llä 24 qsoa. 

Omanlisämausteensa tapahtumalle antoi Yleisradion suora lähetys pääasemalta, joten Tampereen Radion kuuntelijat saivat 10 minuutin hienon tietopaketin perinneradiotapahtumasta ja amatööriharrasteesta yleensä.
Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli pääasemalla hieno kokemus!

73! Seppo OH3LS ja Oiva OH3MY

PS: Tampereen Radion ohjelma on myös netissä:
http://194.252.88.3/rswebtre.nsf/sivut/paivanjuttu
Kuuntelemiseen tarvitaan RealPlayer tai joku muu ohjelma, joka toistaa ram -päätteisiä tiedostoja


OH1PP/S

Tervehdys !

Keli oli ihan kohtuullinen ja naputtelin VRFKA:lla ja ASA:n tekemällä pumpulla 22 CW_yhteyttä. Kun Railistani puuttuu mikrofonikapseli, pidin muutaman AM-yhteyden FT-817:llä ja IC-735:llä.

Mukavasta tapahtumasta kiitokset.

Pekka OH1PP


OH2NAS/SHavainnot ja kokemukset olivat kauttaaltaan myönteiset. Kaikki perinneradiot toimivat mukavasti ja yhteyksiä syntyi kaikkiaan parikymmentä. Seuraavassa bandikohtaiset huomiot.

1. 1,8 MHz, CW, kalustona kauko - ohjattu VREH, 7 W. Ei yhteyksiä, edes varhain aamulla ei kuulunut ainoatakaan asemaa.
2. 7 MHz, CW, kalustona BC - 458 ja BC - 348. Aamulla erinomaiset etenemisolosuhteet, kuulin mm. W - asemia. Pisin yhteys UA 3 WU, Kursk. Myös yhteys Suomeen, OH 9 TK Rovaniemellä.
3. 3,5 MHz, CW, kalustona Kyynel, VRFKA ja kauko - ohjattu VREH. Pisimmät yhteydet OH 6 K/S Tikkakoskella ja ES 7 GZ. Kaikilla asemilla saatiin yhteyksiä, pisimmät yhteydet VREH:lla. Käsitykseni mukaan etenemisolosuhteet olivat hyvät, mutta pohjoisen asemia en kuullut lainkaan.
4. 3,5 MHz, AM, kalustona VRFK, vasta - asema OH 2 PO/S VREH:lla Talvialla. Kuulin useita AM - asemia, mutta VRFK:lla ei saanut vastausta.

Summana sanoen, hauskaa oli ja QSO kulki. Itsenäisyyspäivänä todennäköisesti sama perusasetelma eli pientehoiset asemat Ojamolla ja VREH radioteitse kauko - ohjattuna 6 km päässä Talvialla. Joulukuun alussa 1,8 MHz etenemisolosuhteet ovat ilmeisesti paremmat.
Liitteenä kuva Ojamon asemasta.

Terveisin OH 2 NAS


OH2MO/S"Oli menneillään alkukesä vuonna 1943 Kaukopartio oli ylittänyt suurehkon suon ja käsillä oli yhteysaika PM:n. Laitahan Kyyneleesi valmiiksi, kersantti Vanne kehotti alikersantti Korpista, partion ollessa lyhyellä tauolla, ja muutamassa hetkessä Korpinen oli saanut asemansa lähetyskuntoon, yhteystaajuushan oli  jo etukäteen sovittu ja lukittu paikalleen, muutaman kutsun  jälkeen yhteys vasta-asemaan syntyi..."(lainaus, Alpo Kortelainen)

Nyt eletään vuotta 2008. On lämmin ja aurinkoinen päivä ja lisäksi on 4:s päivä kesäkuuta ja radioyhteyksien ottoaika. Perinneradioiden vuoro on olla äänessä, eli PRT 6 olkaa hyvä.
Kyynelradio 4/7 oli valmiina taas kerran. Asemapaikkani maisemat Tuusulassa ovat jo tutut joten paikanvalinnassa ei ollut ongelmia ja laitteetkin toimivat ihan mukavasti.Yhteyksiä syntyi sopivaan tahtiin.Olihan siellä workittavissa mm, OH3VV/s Vili, OH5LP, OH2S, OH1PP/s ja monta muuta asemaa hyvällä signaalilla. Suuret  kiitokset taas kerran mukana olleille, johtoasemalle sekä puuhamiehille.

Yhteyksiä pidin 12 joissa mukana 1 ES asema.

73! ja mukavaa kesää kaikille...!

Alpo OH2MO/s


OH2FBX/S

Olin Kiikoisissa Jukan / 2MEE:n kotitalolla PRT6:n aikana. Asema tuuhean vaahteran alla, aurinko paistoi, hyttyset inisi ja linnut lauloi, mutta vanharouva Bertta taasen oli erimieltä touhusta. Tehot hävisivät. Syy löytyi sitten kotona hetkessä, mutta...voi kun suututti.Kävin sitten kuuntelemaan touhua Yaesulla. Kuulin ainakin 10 perinneasemaa, kaikki olivat pienitehoisia asemia. Muutaman qsonkin pidin. Ihmeellistä oli etten muista kuulleeni yhtään isompitehoista asemaa, siis 3612 kHz yläpuolella. Kaippa teitä sielläkin oli. Useat VRFK:t tulivat  599.Peditiostamme oli tehty Jukan sukulaisten voimin pieni tapahtuma paikkakunnalla. Oli pieni perinneradionäyttely, videotykki pyöritti PRT-esittelyä, sai kahvia jne. Kävijöitä lienee ollut runsaat parikymmentä, mukana entinen Hallamaan-mies päämajasta ja entinen rajamies/amatööri. Lenti- ja paikallisradion reportterit kävi. Päivän hitti oli Kyynel-radio, jota sai esitellä useaan otteeseen. Nimi tunnettiin.

Terveisin

Ilmari / 2FBX


OH2MEE/S
QTH oli Kiikoisjärven rannassa ja laitteena VRFK. Qsoja tuli CW:llä ensimmäisen tunnin aikana mukavasti 11 kpl. Sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Ensin sammui generaattori ja kun lopulta sain sen uudelleen käyntiin ei "Raili" antanut enää tehoja ulos. Siirryin ICOM 756:n käyttöön ja workin vasta-asemana vielä kymmenkunta perinneasemaa. Keli olivat mielestäni hyvä ja perinneasemia bandilla runsaasti. Puutetta taisi olla jonkin verran vasta-asemista.

Puhe-osassa Bertta kieltäytyi yhteistyöstä ja jouduimme käyttämään ICOMia ja workkimaan vasta-asemana perinneasemia. AM-asemia olikin bandilla runsaasti ja runsaan puolentoista tunnin workkimisen tuloksena syntyi 24 AM-qsoa. Aseman ympärillä oli koko ajan kiinnostuneita kyläläisiä, joille sai välillä kertoa mitä tapahtui. Paikallislehden ja Radio Mantan toimittajat kävivät myös paikalla tekemässä tapahtumasta juttunsa. Olipa vierailijoiden joukossa veteraaneja ja reserviläisiä, joille näyttelyssämme esillä olleet perinneradiot olivat tuttujakin.

Kiitokset OH3ABN:lle fb järjestelyistä!

Jukka/-2MEE

OH3VV/S

Oli näin veteraanina ilo olla mukana ensimmäistä kertaa Perinneradiotapahtumassa! Laitteeni VRFKC toimi lähes moitteettomasti ja kelit olivat melko hyvät kotimaantyöskentelyyn. Antennina oli 80 metrin 1/2-aaltodipoli.CW-osassa pidin 26 yhteyttä, joista 5 kpl  /S-asemien kanssa, mukana myös yhteys OH2MO/S Kyynel-aseman kanssa.Fone-osassa pidin 23 yhteyttä, joista 2 kpl  /S-asemien kanssa. Työskentelyä haittasi pari kHz annetun taajuuteni alapuolella ollut häiriösignaali sekä lähetteeni alimodulaatio.

Vili oh3vv


OH3NVK/S

Tässä kuva OH3NVK/S asemasta. Operaattori jäi pois kun ei ollut kuvaajaa. 
PRT6 tapahtuma on  vorkittu. Kaikki sujui täällä Janakkalassa hyvin. Keli oli oli kohtalainen ja yhteyksiä tuli lepposaan tahtiin. CW:llä pidin 16 yhteyttä, tuli jopa pari ulkolaistakin. Bror, SM0RBO ja Jaan, ES7GZ.
AM:llä tuli yhteyksiä 27, kaukaisin oli OH8MSO, Mauri Kärsämäeltä. Joillakin asemilla tuntui olevan vaikeuksia tulla oikealle taajuudelle, mutta pienen opastelun jälkeen yhteys onnistui. Asemien välit oli mielestäni sopivat, minua ei ainakaan vieressä olleet asemat häirinneet.
Kalustona oli, VREHB eli Bertta lähettimenä ja vastaanotin VRLK.
Kiitos kaikille mukana olleille erityisesti  johtoasemalle  ja myös vasta-asemille joita oli kiitettävästi vaikka oli arkipäivä.  
73 Arto OH3NVK/S


OH3NOB/S

Olin ensimmäistä kertaa mukana perinneradiotapahtumassa. Radiona olikiteellä toimiva Sipi ja antennina dipoli.  Sipi vastaanotti leveästi, joten pystyin helposti seuraamaan monia yhteyksiä oman tolppataajuuteni ympäriltä. Lähetyspuolella taas onnistuin usein hukkaamaan sivuäänen. Niinpä huomasin tapahtuman aikana, ettänauraminen ja sähkötys onnistuvat sittenkin yhtäaikaa! Kaikesta tupelluksesta huolimatta sain kymmenen yhteyttä. Hauskaa siis oli, kiitos kaikille!

73! Hannu OH3NOB /s


OH3KRB/S

PRT-6 tapahtuman kommentit

Radiokeli oli hyvä 4.5. aamupäivällä ja sainkin kaikkiaan 25 yhteyttä cw osuuden aikana. Pisin yhteys oli jälleen Ahtiin oh9rj:n Rovaniemelle. Harmittava paikallinen häiriö esti minua käyttämästä bc-728 vastaanotinta, jonka kaistaleveys oli liikaa häiriölle. Käytin vastaanottimena nyt ic-735 rigiäni ja Handy Talk/bc-611c oli lähettimenä sekä dipoli antennina.
Aamun ensimmäinen yhteys oli Leoon oh4n Askaisten ritaripuistoon 3699 khz ssb. Leo piti siellä pile uppia ja mainosti mukavasti tapahtumaa. Tolppa taajuudellani oli vasta asemia mukavastijatkuvana virtana kunnes eräs /s asema sen kaappasi hetkeksi. Siirryin kaappauksen ajaksi Icomilla oh3abn/s tolpalle ja pidin yhteyden johtoasemaan. Pojat olivat olleet Radio Suomen haastattelussa ja kyselivät josko sain lähetyksen nauhalle. Vaimo hoiti onnistuneesti nauhoituksen Radio Suomen taajuudelta 99,9 mhz.  Haastattelu oli erittäin onnistunut. Toimittaja haastelee siinä perinneradioista Sepon oh3ls, Oivan oh3my:n ja Pentin oh3gqm:n kanssa. Toimittaja Seppo Lehtonen sai aiheesta mukavasti irti oleellisen toiminnastamme.
Seurasin myös AM osuutta ja pidin muutaman yhteyden siellä. Asemien sijoittaminen 12 khz välein taisi olla hyvä ratkaisi kun viereiset asemat eivät häirinneet toisiaan ainakaan icomilla kuunnellen. Paikallinen häiriö haittasi omaa vastaanottoa enemmän AM modella kuin CW:llä.
Kaikkiaan jälleen mukava perinneradio tapahtuma ja vaikka nyt oli kyseessä arkipäivä, niin vasta asemia lienee ollut kaikilla ihan riittävästi.

73 ja cul de oh3krb Heikki


OH3HB/S

Tervehdys
Tässä kuva vanhasta BERTASTA, joka taas osasi oikutella. Antennivirtamittari sisus katkesi. CW:llä sain 17 QSO :a.
73 de OH3HB


OH3HHO/S

Oli taas hauskaa kokeilla Perinneradio päivien antia - kuinka yhteydet toimivat. Laitteena minulla oli Handitook BC-611 tx:nä teho 250 mw sekä vastaanottimena Icom -745. Antennina oli dipoli. Edellisenä päivänä olivat kelit kohtalaiset, joten uskoin yhteyksiä syntyvän. Sovittuun aikaan klo 9.00 lähetin kutsuani  OH3HHO/S, johon sain klo 09.12 ensimmäisen yhteyden Askoon OH1SJ:n Santtioon raportilla 599.Yhteyksiä sain kahden tunnin aikana kuusitoista vaihdellen raporteille 599 ja 559 välillä. Pisimmät yhteyet olivat Kotkaan OH5GJG, Korppooseen OH6NPV jaÄänekoskelle OH6DZ.QTH oli Oriveden kunnan (entinen Längelmäen kunta) Västilän kylässä. Löytänejärven erämaisemissa, joten häiriöt olivat melko vähäiset.Kahden tunnin tapahtuman jälkeen olin melko tyytyväinen saatuihin yhteyksiin. Kiitän kaikkia Perinneradio tapahtumaan osallistuneita saaduista yhteyksistä.

Hyvää kesää sekä mukavia QSO:ja toivottaen

Risto OH3HHOOH5AD/S

Oheisena kuvia 4.6.2008 Salpalinjalta perinneradiotapahtumasta OH5AD:n vanhemman aktiivin jäsenistön toimista. Mukana olivat: Kari Korhonen OH5TS, Juhana Könönen OH5LAP, Ari Haikarainen OH2KVN, Pertti Koukkula OH5MMO ja Pertti Heino OH5AZY joka ei kuvissa vaan kameran takana.Toiminta tapahtui siis Salpalinjan bunkkerimuseon alueella Miehikkälässä, jonne maanteitse oli matkaa noin 44km Haminan keskustasta. Kävimme valmistelemassa asioita paikan päällä muutaman kerran. Itse asema oli bunkkerin päällä kalliolla näköalatornin alla. Sää oli tilattu tietenkin aurinkoiseksi jotta ei tarvinnut telttaa ja pressuja suojaksi kuten kuvista näkyy. Linnuntietä haminan keskustaan raatihuoneelle oli matkaa 29km. Työskentelypaikka oli korkea kallio, jolla kasvoi paljon puita.

Pertti/-5AZY
OH5AD/S:n tiimi oli äänessä Salpakeskuksesta Miehikkälästä. Siellä sijaitsee Salpalinja-museo, pioneerimuseo ja Salpalinjan eräs johtokeskuksista. kts. http://www.salpakeskus.fi   Emme saaneet kerhon omaa VRFK:ta toimintakuntoon ajoissa. Niinpä Ari oli hommannut lainarigin, VRFK:n Karilta OH2NAS. Suoritimme viikkoa ennen H-hetkeä maastontiedustelun ja asensimme puoliaaltodipolin johtokeskuksen katolla olevaan ilmavalvontatorniin. Testattiinkin VRFK:ta muttei suostunut kuormittumaan 50 ohmin coaxsialiin. Niinpä päätimme vielä päivää ennen testata erilaisia antenneja paikanpäällä. Lopulta päädyimme seuraavaan antennikuvioon, rigi syötti 4:1 balunia nurinpäin, josta coaxsiaali dipolin syöttöpisteen 1:1 baluniin. Syöttöpiste oli iv-tornissa n. 10 metrin kokeudella inverted v:nä. Tapahtumapäivänä lisäsimme vielä 4:1 balunin jälkeen antennitunerin, jolla saimme rigin kuormituksen suunnilleen kuntoon. Arin Icomilla saimme taajuuden  3510 kHz suunnilleen kohdalleen. Icom toimi myös monitorina ja kun aloitimme operoinnin, huomasimme parhaan kuormituksen aiheuttavan kovasti chirppiä ja jaksokin heitteli sinne tänne. Alun hyvä keli notkahti melkein heti ja saimme vain muutamia qsoja ensimmäisen tunni aikana. Lisäksi oli melkoinen qrm isojen signaalien kutsuessa jotain muuta lähitaajuusasemaa. Käytimme vain VRFK:ta myös vastaanotossa. Toisella tunnilla keli nousi ja lopulta jatkettuamme operointa saimme kasaan kaikkiaan 20 qsoa. Yritimme myös am:llä, mutta rigi ei moduloinut. Oli hämmästyttävää kuunnella Vilin OH3VV am-signaalia samanmoisella rigillä, oli lähes BC-tasoa. No ehkä ensi vuonna... Lopuksi vielä hoksasimme syyn chirppiin ja qrh:oon, powerin maakontakti oli löysällä.
 
Jos taajuusvälejä pienennetään, niin täytyy ilmeisesti kuunnella jollain paremmalla rx:llä. Nyt oli vaikeuksia seuraavan pisteaseman pile-upin kanssa. Myöskin signaalimme, joka oli luokkaa s2-s5 kovan chirpin kanssa, varmasti vaati kaikki extra-kHz:t. Kunhan saamme kerhon oman rigin kuntoon, niin voimme varmaan operoida 6 kHz:n ikkunassa kunnon tonella.
 
Kaikenkaikkiaan, oli FB tapahtuma. Asemamme muuten oli iv-tornin alla taivasalla. Erikoiskiitos Kymenlaakson asiantuntijamiehelle Arto Laventolle, joka auttoi operaatiotamme kaikin tavoin ja todella merkittävästi. Ilman hänen tukeaan koko homma olisi jäänyt toteutumatta. 
 
73 de Kari OH5TS


OH8FCK/S

Hei vaan Raatteen tieltä

Lähdimme PRT6 peditioon suomussalmelle jo 3.3.2008. OH8FCK/S aseman QTH oli aivan rajavyöhykkeen välittömässä läheisyydessä Raatejärven rannalla. 4.6 PRT6 alkoi Raatteen rajavartiostolla klo 08 lipunnostolla ja rajan pojat tarjosivat vielä kahvit. Kiitoksia rajavartiostolle. Peditiolla kalustona meillä oli mukana: 2 kpl LV302 radioita 1 kpl VREHB+ muuttajakone, 1 kpl VRFK ja 1 kpl ICOM FT- 857
Virittelimme dipoliantennit jo edellisenä päivänä. VRFK;n TX ei alkanut toimia, mutta RX toimi ihan kivasti. Vastaavasti VREHB:n TX sähkötys oli lähinnä hyppivätaajuuksinen lähetys heh heh., joten emme käyttäneet sitä. Eli ihan tätä samaa perinnetouhua kuin muillakin asemilla, joka kuuluu mielestäni aivan oleellisesti tähän harrastukseen. Aamupäivällä kuulimme hienosti Suomussalmella Raatteentielle perinneasemia VRFK:lla ja VREHB:llä mieleenpainuvin oli OH5AD/S Miehikkälän salpa-asema. 
Teimme aamupäivällä myös yhteyskokeilun LV302 radioilla.Normaaliantennilla ja mäkisessä mastossa saimme yhteysväliksi 5 km. Tästä on hyvä jatkaa. Iltapäivällä radiokelit heikkeni. Ajattelin jo, että emme saa yhtään AM OSQ:a.Huonosta kelistä huolimatta saimme 8 yhteyttä Rovaniemeltä(OH9GQU) Otanmäkeen (OH3HQA) saakka. Sain myös yhteyden Askaisiin OH4N kanssa klo 18.00 aikaan. PRT6 oli FB.
 
Oli aika laittaa sauna lämpenemään ja ottaa pakinkannesta  leikattu konjakkia.
     
73 de OH8FCK/S

Kuvia ja kommentteja PRT6 vasta-asemilta:

 
Ohessa Ikaalisten seuranta-asema OH2S (Suomen Partiolaiset), operaattorina Kari OH1UH. Asema oli omassa korsupoterossa hi. OH/S cw-asemia saatiin 80 mb alkupäästä 5 kpl, pohjoisin OH7VL/S, Am-osuudessa keli parani, yhteyksiä 24 kpl.Rigeinä : VRFK sekä Hallicrafters HT-40 + liikenne RX , antennina Loop ja dipoli. Kiitos kaikille asemille sekä PRT6-järjestäjille hienosti menneestä toimintapäivästä.
 
 
Wave.tiedostot: CW001  =    OH2MO/S   Kyynel M4/M7
                       CW002  =     OH2MEE/S VRFK (akku lähes tyhjä!)
                       CW003  =     OH1OD/S   Kyynel M4/M7
 
 
73 de Kari OH2S