OI5ACF

OI5ACF on Kymen Viestikilta ry:n sotilasradioamatööriaseman kutsumerkki.


Sotilasradioamatöörien FACEBOOK-sivu


Yhteyksiä ”puskista” – Näin yhdistät helposti ulkoilun ja radioamatööritoiminnan sekä kehität viestimiehen perustaitoja

Radioamatööritoiminnassa on viime vuosina maailmanlaajuisesti yleistynyt niin sanottu ”puskakusoilu”. Tässä tarkoituksena on joko itse lähteä luontoon, ottaa radiokalusto antenneineen mukaan ja pitää luonnosta käsin yhteyksiä tai vaihtoehtoisesti pitää yhteyksiä näihin ”puska-asemiin” omalta kotiasemaltaan. Molemmissa on oma viehätyksensä, mutta kaikkein mukavinta on lähteä itse luontoon pitämään radioyhteyksiä – olipa paikka metsässä, tunturissa tai vaikkapa saaressa. Päivittäin on ympäri maailmaa kuultavissa radioamatöörejä, jotka ovat lähteneet ulos luontoon pitämään yhteyksiä.
Puskakusoilussa” on yhtymäkohtia geokätköilyyn. Kun lähdet itse pitämään yhteyksiä metsään, olet geokätköilytermeillä ”kätkö”. Luonnossa retkeilevä ”aktivoija” tuo alueen ääneen radioaalloilla, ja kotiasemillaan istuvat ”huntterit” eli jahtaajat pyrkivät saamaan yhteyden näihin aktivoijiin. Keräily on tämän radioamatööritoiminnan olennainen osa. Kun geokätköilijät laskevat löytämiensä kätköjen määrää, ”puska-aktivoijat” keräävät aktivoituja ”puskia” ja ”huntterit” pyrkivät pitämään yhteyden mahdollisimman moneen eri ”puskaan”. Numeeriset etapit oikeuttavat diplomeihin sekä tietysti maineeseen ja kunniaan harrastajayhteisön sisällä.
Maailmanlaajuisesti toimintaa koordinoi World Wide Flora & Fauna (WWFF) ja Suomessa sen alaohjelma OH Flora & Fauna Finland (OHFF). Ne perustuvat vapaaehtoistoimintaan ja ylläpitävät muun muassa luetteloa niistä luonnonsuojelualueista, jotka kuuluvat toiminnan piiriin. Esimerkiksi Suomessa näitä alueita eli ”OHFF-puskia” oli vuoden 2023 lopussa noin 1 600 kpl.

Toinen maailmanlaajuisesti suosittu ulkoilun ja radioamatööritoiminnan yhdistävä ”puskakusoilun” muoto on ”Summits on the Air” -ohjelma (SOTA), jossa aktivoidaan mäkien tai vuorten huippuja. Suomesta mukana on 300 mäkeä. Lähin kohde on muun muassa Tiirismaa Hollolassa. Näitäkin asemia on kuultavissa lähes päivittäin ja ympäri vuoden.

Lisäksi on olemassa kolmas radioamatöörejä ulos aktivoiva maailmanlaajuinen ohjelma ”Parks on the Air” (POTA), jossa Suomesta mukana on tällä hetkellä 338 puistoa, lähinnä luonnonsuojelualueita. Kaikista edellä mainituista ohjelmista on kattavat listat netissä karttoineen, sijainteineen ja muine tietoineen.

Luonnon keskeltä ei kuitenkaan tarvitse pitää yhteyksiä ainoastaan luonnonsuojelualueilta tai johonkin erityiseen ohjelmaan kuuluvasta paikasta, vaan kaikki luonnosta pidetyt yhteydet ovat mielenkiintoisia. Ennalta listattuun paikkaan menemisessä on kuitenkin se hyvä puoli, että täytyy etukäteen ottaa selvää paikan sijainnista ja on osattava itse suunnistaa perille. Lisäksi tutustuu konkreettisesti kyseiseen luontokohteeseen. Paikkaan saavuttaessa saattaa tulla eteen yllättäviä haasteita pystyttää antenni ja radioasema. Et ehkä ennakkoon osannutkaan arvata, minkälainen ryteikkö kyseinen luontokohde onkaan.

Pienikokoinen, itse tehty radioamatöörikäyttöön tarkoitettu lähetin-vastaanotin ja 5 watin lähetysteho riittää saamaan yhteyksiä ympäri maapallon.

Mitä järkeä tässä sitten on?
Kun lähtee ulos luonnon keskelle pitämään radioyhteyksiä, niin monet taidot väistämättä kehittyvät. Ensinnäkin tämä radioamatööritoiminnan muoto parantaa viestimiehen perustaitoja: Täytyy osata pystyttää antenni ottaen huomioon maaston erityispiirteet ja mahdolliset antennin kiinnityspisteet. Toiseksi täytyy osata varata riittävä sähkönsaanti todennäköisimmin akuilla. Täytyy myös itse jaksaa kantaa kaikki tavarat mukana, pystyttää leiri, suunnistaa kohteeseen jne. Kunnon ylläpito onnistuu siinä sivussa, lähes huomaamatta, kun joutuu patikoimaan perille.
Käytännön viestitystaidot kehittyvät varsinaisia yhteyksiä pitäessä. Yhteyksiä voi pitää joko sähkötyksellä, puheella tai digitaalisilla lähetelajeilla. Mikään ei myöskään estä luonnossa operoinnin ajoittamista HF-turvaviestiharjoitusten yhteyteen. Itse olen intohimoinen sähkötyksen harrastaja, joten omat luonnon keskeltä pidetyt yhteydet tulee pidettyä lähes yksinomaan sähkötyksellä. Sähkötys on siitä hyvä lähetelaji, että sähkötysyhteydet onnistuvat helposti myös hyvin pienillä tehoilla, jolloin radiot ovat pienikokoisia ja kevyitä kuljettaa mukana. Luonnon keskeltä yhteyksiä pidettäessä on mitä todennäköisimmin myös pakotettu käyttämään alhaista lähetystehoa (QRP). Alhaisen lähetystehon käyttäminen on omasta mielestäni kiehtova ja yksi haasteellisimmista radioamatööritoiminnan muodoista. QRP-yhteyksiä pidetään sähkötyksellä alle 5 watin lähetysteholla, ja puheella alle 10 watin teholla. Yhteyksiä saa kuitenkin jopa milliwattitehoilla eli alle yhdellä watilla.

QRP-yhteydet ovat omiaan luonnosta käsin operoitaessa. Ne kehittävät väistämättä viestitystaitoja: On osattava valita vuorokaudenaikaan parhaiten sopiva taajuusalue ja antennista on saatava lähtemään sinne syötetty lähetysteho mahdollisimman vähillä häviöillä. Lisäksi pitää osata ottaa huomioon, että lähetteesi saattaa olla vasta-aseman päässä hyvin heikosti tai ainakin vaihtelevasti kuultavissa, joten sanomat täytyy osata antaa selkeästi ja on huolehdittava, että ne on myös vastaanotettu oikein. Hienointa on, kun saa yhteyden pidettyä itse rakennetuilla laitteilla.

Kun radioamatööri osaa pitää yhteyksiä mistä tahansa ja riippumatta yleisestä sähköverkosta, se nostaa radioamatöörin tärkeyttä myös kriisiviestinnässä. Periaatteessa kuka tahansa radioamatööri on heti valmis hoitamaan yhteyksiä, jos häntä joskus tarvitaan.

Tämä pienikokoinen lähetin-vastaanotin on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Laitteen erittäin alhainen virrankulutus on myös etu, kun työskennellään ilman yleistä sähköverkkoa.

Pienillä tehoilla ja luonnon keskeltä yhteyksiä pidettäessä tulee itselläni aina väistämättä mieleen sota-ajan kaukopartiomies Kyynel-radioineen siellä jossakin. Hän se vasta taitava onkin ollut, kun sen ajan laitteilla ja tositilanteessa on yhteyksiä saanut!

Lisätietoja netissä:
https://ohff.fi

World Wide Flora & Fauna in Amateur Radio


https://www.sota.org.uk/

Parks on the Air ®


Kirjoittanut: Tuomas Talka, OH5JJL, Kymen Viestikilta.
Kuvat: Tuomas Talka